Författarna bakom romanerna

Nawal El Saadawi. Foto: Ulf HaaseFlera av de författare jag har arbetat med är egyptier, vilket är naturligt med tanke på att Egypten betraktas som arabvärldens kulturella centrum, särskilt när det gäller prosa. Min senast översatta roman, Revolutionsskrivarna, är skriven av den ständigt aktuella läkaren, författaren och aktivisten Nawal El Saadawi, i dag över 80 år. Hon har publicerat ett stort antal romaner och fackböcker. I sina romaner är hon en outtröttlig förkämpe för kvinnors rättigheter och häcklare av makten. Nawal El Saadawi belönades 2012 med Stig Dagermanpriset. Läs mer.

Samar Yazbek. Foto: Ulf HaaseDen syriska journalisten och författaren Samar Yazbek kom ut med sin första roman på svenska i början av september 2013, En mörk strimma av ljus. Dittills hade Samar Yazbek mest varit känd för sin journalistiska rapportering från upproret och inbördeskriget i Syrien. För det arbetet belönades hon med Tucholskypriset, som delas ut av Svenska PEN. För texter ”präglade av mod och sanningslidelse” som det hette i motiveringen. Hennes fräna kritik mot Bashar al-Assads regim har tvingat henne i exil i Frankrike. Läs mer.

Alaa al-Aswany. Foto: Marie Anell.Egyptens och hela arabvärldens störste bästsäljare, Alaa al-Aswany, är förutom författare, tandläkare med egen praktik i centrala Kairo. Som vass kritiker av den gamla Mubarakregimen var Aswany obekväm, men klarade sig undan fängelse på grund av sin popularitet. Han var aktiv i protesterna 2011 som ledde till den egyptiska regimens fall. Läs mer.

Somaya Ramadan. Foto: Marie Anell.Som författare, översättare och kritiker spelar Somaya Ramadan en viktig roll som brobyggare mellan egyptisk och engelskspråkig kultur.  Hon har gett ut två novellsamlingar och en roman på arabiska och översatt bland andra Virginia Woolf till arabiska. I oktober 2012 gästade hon Poesifestivalen i Göteborg och Göteborgs universitet där hon talade om litteratur, översättning och Egypten efter revolutionen. Läs mer.

Palestiniern Ghassan Kanafani, som jag hoppas få publicera en kortroman av, var lärare, journalist och författare. Han räknas som Palestinas främsta moderna prosaförfattare. Kanafani, som var politiskt aktiv i den palestinska rörelsen PFLP, skrev noveller och kortromaner med den palestinska erfarenheten som tema. På svenska finns novellsamlingen Män i solen. Jag arbetar för närvarande med kortromanen Aaid ila Haifa. Läs mer.