Populär sudanesisk författare söker skydd i Österrike

Abdul Aziz Baraka Sakin. Foto: Tina Sundström EngelhartYttrandefriheten begränsas alltmer i Sudan. I dagarna har en av landets mest populära författare, Abdul Aziz Baraka Sakin, ansökt om asyl i Österrike efter att under lång tid ha utsatts för trakasserier i hemlandet. Baraka Sakin har skrivit ett tiotal romaner som diskuterar diskrimineringen och ofriheten i Sudan. I höstas beslagtogs hans romaner på bokmässan i Khartoum.

Men han har också angripits personligen. När vi träffade honom i höstas berättade han bland annat om hur hans hem i Blå Nilen-området plundrades och brändes av säkerhetsstyrkor i juni förra året. Baraka Sakin har också suttit fängslad i flera perioder.

– Mina böcker utmanar regimen. Jag säger vad jag tycker och anpassar mig inte efter den jag talar med, säger han.

I höstas trodde han att hans popularitet bland sudaneserna skulle vara tillräckligt skydd för honom. Men sedan dess har han uppenbarligen gjort en annan bedömning.
Mer om censur av sudanesiska medier och förföljelse av journalister finns att läsa i senaste numret av Journalisten (nr 15 2012).
Foto: Tina Sundström-Engelhart

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.