Rabee Jaber på långa Bookerlistan

Arabiska böcker. Foto: Marie Anell.Priskommittén för 2013 års arabiska Bookerpris, al-Jaiza al-alamiya lilriwaya al-arabiya (International Prize for Arabic Fiction) presenterade på torsdagen den 6 december sin långa lista över möjliga vinnare. Den långa listan innehåller 16 namn, varav sex i januari väljs ut till den korta listan.
Intressant att notera är att förra årets vinnare, libanesen Rabee Jaber, åter finns med på listan.
Andra bekanta författare är palestiniern Ibrahim Nasrallah samt libaneserna Hoda Barakat och Elias Khury. Det två senare finns översatta till svenska.
Påfallande många på långa listan är libaneser, men ett par irakier har i år också smugit sig in. Majoriteten av författarna är män,  inte mindre än 14 av 16. Förra året lyckades ingen kvinna ta sig in på den korta listan. Låt oss se hur det går i år.
Korta listan presenteras den 9 januari och vinnaren tillkännages den 23 april, i samband med invigningen av den internationella bokmässan i Abu Dhabi.

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.