Kuwaitier tog hem arabiska Booker

Bambustjälken (Saq al-bambu) av kuwaitiern Saud Alsanousi tog hem årets arabiska Bookerpris. Detta var sjätte gången priset delades ut.
Romanen diskuterar den känsliga frågan om hur utländsk arbetskraft behandlas i Kuwait. Huvudpersonen Issa har en kuwaitisk far och en mor från Filippinerna. Efter ett antal år utomlands kommer han som vuxen tillbaka till Kuwait och får uppleva hur det traditionella samhället ser honom som en andra klassens medborgare på grund av hans ursprung.
Saud Alsanousi, född 1981, är den hittills yngste författare som vunnit det arabiska Booker. Förutom äran från han 50 000 USD och garantier för att romanen översätts till engelska. Bambustjälken är Alsanousis andra bok. Den första, Fånge hos speglar (Sigiin al-miraya), publicerades 2010.

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.