Ljus och rosor på Sergels torg

Den 25 januari var det precis ett år sedan den egyptiska revolutionen tog fart på allvar. Det var tänkt som ett fredligt maktövertagande. Ändå fick många hundra plikta med sina liv. Ytterligare 100 personer har dött under året i nya protester till försvar för revolutionen. Många sitter också fängslade.
Den egyptiska författaren Somaya Ramadan har i ett personligt brev vädjat till Sverige om stöd och solidaritet: ”We are celebrating the 25th of January not as the date of the Revolution but as the day of Remembrance. If you can spread the word that people might come out that day with red roses (even artificial) and candles and songs, not chants, in solidarity of the young people who have fallen, we would be sending a message to people out here that they are supported and visible because lately the media has been covering only the political strife. There is another side to that picture.”
För att visa sitt stöd ordnade Tidskriften 10TAL i samarbete med Svenska PENs kvinnokommitté manifestationen LJUS och ROSOR den 25 januari klockan 18.00 på Sergels Torg. ”Vi uppmanar alla att visa sin solidaritet genom att gå ut med rosor och ljus, även konstgjorda och elektriska, för att minnas sorgen, kampen och alla de människor som offrat sina liv för friheten i Tunisien, Bahrain, Syrien, Jemen, Libyen, Egypten och i många fler länder”, skrev föreningarna inför manifestationen som samlade ett 50-tal deltagare.

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.