Rabee Jaber vann arabiska Bookerpriset

Den libanesiske författaren Rabee Jaber tog hem årets arabiska Bookerpris med romanen Belgrads druser, en historisk roman som utspelar sig på 1860-talet efter inbördeskriget runt Libanonbergen. Boken handlar om en ägghandlare som av misstag tas för drusisk krigare och tvingas i exil i Belgrad.
Rabee Jaber, som var en de unga arabiska författare som deltog i den litterära festivalen Beirut 39, är extremt produktiv. Född 1972 har han skrivit 16 romaner jämte sitt arbete som redaktör på Afaq, tidningen Al-Hayats kulturbilaga. Romaner av honom har tidigare översatts till tyska och franska. Nu är översättning till engelska en del av priset, som officiellt heter the International Prize for Arabic Fiction.
Detta är femte gången det arabiska Bookerpriset delas ut.

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.