Sara al-Jack vann årets Tayeb Saleh-pris

Sara al-Jack. Foto: Tina Sundström Engelhart.Sara al-Jack heter vinnaren av årets Tayeb Saleh-pris för bästa roman.  Hon tillhör den nya unga generationen sudanesiska författare som vågar utmana regimen och ta upp obekväma ämnen som regeringen vill tala tyst om. I Sara al-Jacks fall handlar det om kvinnofrågor.

Hennes prisvinnande roman Ögonblick av oärlighet handlar om Samah, en kvinna född utom äktenskapet med usla förutsättningar att klara sig i samhället. Men Samah vägrar acceptera sitt utanförskap. I stället tar hon upp kampen mot traditionella föreställningar i lokalsamhället och lyckas till slut bli accepterad. Hon vinner gruppens förtroende och respekt och, med deras stöd i ryggen, utmanar och trotsar hon regimen och tvingar den att respektera vem hon är och vad hon står för.

– Samah är en symbol för alla sudanesiskor, säger Sara al-Jack. Jag vill visa att kvinnor kan fatta beslut, ta en ledarroll i samhället och bidra till utvecklingen. I Sudan utmanar detta djupt rotade föreställningar om vem som gör vad i samhället.

Romanens språk är poetiskt och väver in lokal mytologi och poesi. Strukturen är intrikat och komplicerad, som man kan vänta sig av en författare som till vardags är arkitekt.
Sara al-Jack, som ännu inte fyllt 40, har närmare tio år av skrivande bakom sig. Hon har tidigare gett ut en novellsamling som trycktes i Egypten, men blev stoppad av myndigheterna när den skulle föras över gränsen till Sudan. I dag finns bara 3-4 kopior i landet, böcker som vänner och bekanta har smugglat in.

Om den nya romanen, som är hennes andra, verkligen kommer att kunna ges ut i Sudan är fortfarande oklart. Den trycks i Libanon, och väntas till Sudan om tre månader.
– Vi hoppas förstås på det bästa, säger Sara al-Jack. Men vi ska inte underskatta regimen. De vet att när författare sprider nya idéer börjar folk tänka och i förlängningen kommer det att leda till förändring. Och det är det sista de vill.

Foto: Tina Sundström Engelhart.

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.